Met eigen auto op wintersport

oktober 16, 2017 0 Door admin

Vanuit Nederland is het erg makkelijk en snel om even je auto te pakken en op wintersport te gaan bij onze buurlanden. Het is handig en comfortabel als je met de hele familie op weg moet en niet al te veel wilt sjouwen. En al helemaal als je je naast koffers en tassen ook nog eens je eigen ski- en snowboard spullen mee wilt nemen. Maar toch vergt zo’n reis met de auto op wintersport behoorlijk wat planning. Wanneer je aan sneeuw denkt, moet je ook denken aan veiligheidsmaatregelen om veilig de weg op te gaan. In sommige landen zijn sneeuwkettingen.com zelfs verplicht. Dus mocht je deze winter nog van plan zijn om lekker een weekendje de bergen in te trekken, denk hier dan ook even aan.

Verzekering voor in het buitenland

Een belangrijk punt om te checken voor je vertrekt is of je WA-autoverzekering ook geldig is in het buitenland en dan met name in het land waar je naartoe gaat. Waarschijnlijk zal je ontdekken dat de meeste verzekeringen ook in het buitenland geldig zijn, maar er zijn altijd uitzonderingen. Om niet ineens voor een verassing te staan kan het zeker waard zijn om alles even na te lopen.

Daarnaast bieden de meeste verzekeraars ook een optie aan om je extra te verzekeren voor de periode dat je in het buitenland bent. Op wintersport wellicht geen super slecht plan, aangezien sneeuw, ijs en dergelijke gevaarlijke omstandigheden toch zeker vaker zullen voorkomen.

DE BANDEN

Banden zijn uiteraard ook erg belangrijk en mogen niet ontbreken uit deze lijst. Het is echt een no-go om op zomerbanden te rijden met wintersport, tenzij je houdt van slip gevaar. Wij raden het in ieder geval ten strengste af. Maar de vraag is dan welke band je moet kiezen: 4-seizoenenbanden, winterbanden, of zelfs sneeuwkettingen. 4-seizoenenbanden zijn niet slecht maar in echt winterse omstandigheden, denk aan sneeuw of ijzel, zijn winterbanden gewoon beter. Ook zijn winterbanden in sommige landen verplicht. Dit is bijvoorbeeld zo in Duitsland, echter goed om te weten is dat 4-seizoenenbanden ook mogen. Sneeuwkettingen kun je het beste ook in de achterbak hebben liggen, want behalve handig kunnen deze ook weer verplicht zijn.

Autovignetten en tollen

In meerdere landen in Europa is het verplicht een autovignet te hebben, zo ook bijvoorbeeld in Oostenrijk en Zwitserland. Met zo’n vignet sticker mag je gebruik maken van de snelwegen in dat land. Je kunt ze bij bijna alle grensovergangen kopen, maar om lange wachtrijen te voorkomen kan je ze beter van te voren bij de ANWB kopen. Maar als je zonder vignet gezien wordt, kan dat een duur grapje worden. Ook zijn er in Frankrijk veel tolwegen. Het kan lonen van te voren even te kijken waar deze precies zijn, al is het maar om er voor te zorgen dat je genoeg geld bij je hebt!